heinä 112012
 

Olen hankkinut uusia vaellusvarusteita vuoden alusta lähtien ja toissa viikonloppuna kävin kokeilemassa uutta settiä parin yön retkellä Nuuksiossa. Testailu jäi hieman viime tinkaan, kun olen tänään lähdössä parin viikon vaellukselle Kebnekaisen ympäristöön. Lähden liikkeelle Nikkaluoktasta ja olosuhteiden mukaan valikoin reittiä kohti Katteratia, ruokaa otan mukaan 12:lle päivälle. Tämän hetkisten sääennusteiden mukaan näyttäisi olevan muutama ensimmäinen päivä sateisia, mutta viime kesän kokemuksen perusteella paria kolmea päivää kauempaa ei sää ollut koskaan samanlainen.

Six Moon Designs Lunar Solo 2012

Six Moon Designs Lunar Solo 2012

Six Moon Designs Lunar Solo 2012, etupuoli auki

Six Moon Designs Lunar Solo 2012, etupuoli auki

Uudeksi majoitteeksi hankin jenkeistä Six Moon Designsin Lunar Solon, joka oli ainakin metsässä todella kiva, vaikka näin alkuun pystytys tiukaksi vaatiikin vähän harjoitusta. Teltan toimivuus kovemmassa tuulessa arveluttaa vielä, vaellussauvahan on todella tukeva keskellä, mutta miten lienee kankaan lepattavuus, eli saanko nukuttua kovalla tuulella. Kokonaan avautuva etupuoli hyönteisverkolla tarjoilee kivan tunnelman, jos sää sallii sen auki pitämisen.

Granite Gear Crown V.C. 60

Granite Gear Crown V.C. 60

Kevyemmäksi rinkaksi ostin Granite Gearin Crownin, joka painaa sisällä olevan sadesuojan eli läpinäkyvän jätesäkin kanssa noin kilon. Nyt on 12:n päivän vaellukselle rinkan paino 17 kiloa, katsotaan miten äijän käy. Rinkka on hyvin yksinkertaistettu, eikä lisätaskuja pahemmin ole. Etu- ja sivutaskujen verkon kestävyys jää nähtäväksi.

Salomon XT Wings 2

Salomon XT Wings 2

Viime kesän vaelluksella olleet Salomonin XT Hawk 2 -mallit ovat olleet minulla edelleen käytössä, vaikka verkkokankaan reiät ovatkin muuttuneet kärjen sivuilta aika paljon suuremmiksi. Niillä kengillä olen kävellyt jo yli 2000 kilometriä. Koska ne olivat päällikankaan kestävyyttä lukuunottamatta niin hyvät, hankin uusiksi kengiksi lähes samanlaiset, mutta paremmin suojatuilla kärjillä varustetut XT Wings 2:t. Värivalikoima oli suomalaisissa kaupoissa vähän nihkeä, vaihtoehtona mustat.

Vaihdoin makuualustan solumuovista ilmatäytteiseen Multimat Adventure Superlite Compact 25:n. Edelleen jatkan lyhyellä makuualustalla ja jalkojen alla pidän rinkkaa. Onhan tämä paljon mukavampi kuin solumuovi, hieman painavampi ja paikkausvälineet mukaan.

Talvella hommasin vaellus- ja sadetakiksi OMM:n Cypherin, jota olen pitänyt todella paljon, talvellakin kävelylenkeillä. eVENT-kuori vaikuttaa toimivan varsin hyvin. Takin pintakankaassa on oudon näköisiksi muuttuneita kohtia ja vetoketjun sisäpuolen teippaus on lähtenyt irtoamaan ylhäältä, taidan lähettää takin takuuseen tämän kesän tai syksyn vaelluksen jälkeen. Tämä olisi ensimmäinen vaellusväline jonka kanssa tarvitsisin takuuta.

Sadehousut, jollaisia minulla ei ole aikaisemmin ollut, ovat myös eVENT-kuorelliset RAB Drilliumit. Näitä olen käyttänyt aika vähän, muutaman kerran räntäsateessa, mutta vaikuttavat toimivan hyvin, kahisevat tosin ovat.

Sateisia ja kylmiä kelejä varten hankin myös uudet käsineet, Outdoor Designs Summit Litet. Suurin ostokriteeri oli hinta, muut vedenpitävät hanskat kun ovat naurettavan hintaisia. En odota näiden pitävän vettä ikuisesti.

Viime kesänä käytin vaellussauvana yhtä kameran jalustan jalkaa, mutta vaikka se säästikin painoa ja istui hyvin käteen, aiheutti se kuitenkin jalustan käyttämättömyyttä kun ei huvittanut ruuvailla jalkaa takaisin kiinni jalustan runkoon, eikä kesken päivän kävelyn tullut käytettyä jalustaa vaikka tarvetta olisikin ollut. Nyt hankin vaelluksia varten kevyemmän rimpulajalustan, Slik Sprint Pro II:n, mutta panostin kuulapäähän vähän enemmän ja valitsin RRS BH-25 PF:n. Pelkän jalustan painoksi jäi ilman keskiputkea 712 grammaa, RRS:n kuulapää painaa 147 grammaa. Vaikka Slikin jalusta onkin rimpula käyttää, riitti se ainakin metsäympäristössä Micro 43 -kameralle.

Vaellussauvaksi valitsin Mountain Kingin Expedition Carbonin, hiilikuidulle en anna arvoa tässä kohtaa, mutta pidempi kädensija on mukava otteen vaihtelua varten.

Kello tulee yksi yöllä, juna lähtee huomenna puoli kymmenen aikoihin aamulla kohti Kemiä ja minä kirjoittelen tätä punaviiniä juodessani. Kemistä menen bussilla Tornioon, jossa olen yötä, tarkoittaen jotain iltaohjelman keksimistä, eli käytännössä Pikku-Berliiniin oluelle. Seuraavana aamuna Haaparannasta lähtee bussiralli (parilla vaihdolla) Nikkaluoktaan. Nyt kun rinkka on näin kevyt, alan ensimmäistä kertaa turhamaiseksi ja lähden erillisissä matkavaatteissa, shortseissa ja t-paidassa, ennen olen matkannut vaellusvaatteissa.

Muistuipa taas mieleeni, että piti joskus kirjoitella Kalotti 2011 -vaellukseni varusteista käyttökokemuksia, mutta näin se maailmaa pyörii eteenpäin.

Hyviä vuoden 2012 vaelluksia luonnossa tai elämässä kaikille!

heinä 102012
 

Kameroiden, kuten kaikkien muidenkin akkukäyttöisten laitteiden, merkkiakut eli valmistajien alkuperäiset lisäakut maksavat yleensä monta kertaa enemmän kuin tarvikeakut. Tarvikeakkuja löytyy vielä erikseen brändättyinä ja nimettöminä halpamalleina, vaikka ainakin tässä minun tapauksessani brändätyt ja nimettömät maksoivat suunnilleen saman verran.

Onko akuissa sitten eroja? Vertailin itselläni olevia Olympuksen PEN-kameroissa käytettäviä BLS1-akkuja jättämällä kameran kuvaamaan videota ja katsomalla kuinka kauan mikäkin akku videota tallentaa. Käytin testaamiseen E-PL1-kameraa ja diorama-efektiä videossa. Olennaista on vertailla lukuja toisiinsa, eikä ihmetellä itse lukuja. Valokuvatessa arvioisin yhden akun yleensä kestäneen noin 200:n kuvan verran, näiden tulosten perusteella siinäkin on todennäköisesti eroja akkujen välillä.

Yksi fyysinen huomio akuista, eBaysta ostamani akut ovat saman kokoisia kuin alkuperäinenkin, mutta kaikki Unirossin akut ovat pulleampia, eivätkä putoa ulos kamerasta vaan kameraa täytyy heilauttaa jotta ne tulevat ulos.

  1. Olympus alkuperäinen BLS1-akku: 24:45
  2. Uniross BLS1 (1): 22:42
  3. Uniross BLS1 (2): 22:21
  4. Uniross BLS1 (3): 22:02
  5. Uniross BLS1 (4): 21:55
  6. BLS1-tarvikeaaku eBaysta (1): 17:27
  7. BLS1-tarvikeakku eBaysta (2): 15:19
  8. BLS1-tarvikeakku eBaysta (3): 13:57
heinä 242011
 

image

Rostadaleniin saavuin tänään, 34. päivänä. Tarkoitus oli olla jo eilen, mutta jäin silloin odottamaan sateen taukoamista, joka tapahtui vasta tänä aamuna. Yhden vuorokauden satoi putkeen. Sateessa kulkeminen ei ole kauheaa, mutta liikkeelle lähtö eli leirin pakkaaminen ei innosta.

Edellisen viestin jälkeen on ollut epävakaista säätä, kävely tosin on ollut helppoa kun päivämatkat ovat olleet tämän päivän 18:aa lukuun ottamatta 11:n ja 14:n välillä. Sateessa, auringonpaisteessa, hyttysten keskellä ja mutaisessa heinikossa on tullut kuljettua. Övre Dividalin kansallispuistossa tuli Etelä-Suomen metsät mieleen kun oli mäntyjä ja polku ajoittain juurakkoista ja kivistä.

Yhtenä yönä, Vuomajavrilla, oli ihan hyvät kuvausolosuhteet, silloin valvoinkin neljään asti. Norjalaiset kalastajat pumppasivat tuolloin ilmaa kumiveneeseensä. Olen yrittänyt leiriytyä kuvauksellisesti mahdollisimman hyviin paikkoihin reitin varrella, mutta nyt olosuhteet eivät ole osuneet kohdalle.

Eräänä päivänä tapasin suomalaisen pariskunnan, jotka olivatkin ensimmäiset suomalaiset jotka olen matkalla tavannut. Muuten normaali määrä vastaantulijoita on ollut jotain kahden ja neljän välillä päivässä, siis silloin kun joku on tullut vastaan. Övre Dividalin parkkipaikalla moikkasin norjalaista pariskuntaa joka johti kahviin, voileipiin ja mustikoihin. Hieman aikaisemmin olin syönyt polun varrelta ensimmäiset kypsät hillat.

Eilinen meni tosiaan lepäilyksi ja tänään oli sitten hyvin sumuista, mutta lähdin kävelemään vaikka reitti kulkikin osan matkasta korkealla. Aikaisemmat helpot päivät ja eilinen lepo saivat kulkemisen ilmeisesti tuntumaan liian helpolta, sillä tänään en ollut aamusta tilanteen tasalla.

Parin kilometrin jälkeen tuli jyrkkä nousu kivikossa, enkä noteerannut että aamuun asti oli satanut vettä ja vieläkin ilma oli hyvin kosteaa, sekä kivien päällä jäkälää. Astuin oikealla jalalla kiven päälle ja siitä momentilla vasen jalka melko isolle tasaiselle kivelle, jonka päällä oli jäkälää. Kaatuminen tuntuu väärältä sanalta, lento olisi oikeampi. Momentti kun oli päällä ja vasen jalka lipsahti alta niin lensin suoraan vasemmalle kyljelleni kivikkoon. Onneksi hieman selän puolelle niin rinkka otti osan iskusta vastaan. Pikaiset raajojen heiluttelut ja kaikki toimii. Ei siitä muuta tullut kuin naarmut takin kyynärpäähän ja rinkan sadesuojaan sekä pieniä jälkiä iholle.

Joidenkin ruokien päivittäistä määrää jouduin nyt muuttamaan lepopäivän takia sillä olin laskenut kulkevani joka päivä ja käyttäen kaikki ruoat.

Suurimman osan kilometreistä käyttämäni sukat ovat menossa rikki vasemman jalan kantapäästä. Kilpisjärvellä odottaa yhdet uudet sukat, mutta erilaiset, katsotaan pitääkö tilata toisetkin uudet taustajoukoilta.

Huomenna Pältsanstugan tienoille, sitten kolmen valtakunnan rajapyykille ja sitten joko Mallan yli ja yöpyminen tai suoraan Kilpisjärven kauppaan.